zaterdag 10 maart 2018

Quiche met prei en kaas






Het gebeurt niet zo vaak dat ik iets voor een tweede keer maak, maar soms moet je wel eens wat. Ik had de foto’s per ongeluk verwijderd maar wilde deze taart toch wel graag op de blog te zetten. Dus dan zit er maar een ding op....

De eerste keer was begin januari, ‘kook’ vriendin Judith zou een dagje komen. We gaan dan 's middags samen koken voor de avond. Voor onder de middag kook ik alvast iets de dag ervoor, ik kan haar niet afschepen met een broodje hagelslag. Als wij bij haar zijn dan kookt ze gewoon in de ochtend nog even iets voor onder de middag, dat is mij teveel gedoe. En trouwens, ze is er vaak al rond koppiestijd en dan is er voor koken even geen tijd 😉
Nu dus deze quiche met prei, niet moeilijk en goed van tevoren te maken.

Het recept (aangepast) komt uit het boek Bakken met Paul Hollywood.




Ingrediënten bodem ca ø 24cm

200 g tarwebloem
100 g koude boter, in kleine blokjes
1 ei, losgeklopt
snufje zout
beetje koud water
Vorm ø24, liefst met losse bodem, ingevet

Ingrediënten vulling:

olijfolie
400 g prei, goed gewassen en in dunne ringen
2 eieren, losgeklopt (houd een beetje achter om de bodem mee te bestrijken)
200 ml slagroom
snufje versgeraspte nootmuskaat
zout en versgemalen zwarte peper
125 g kaas, camembert, brie, blauw kaas, wat je lekker vind

Bereidingswijze bodem:

Doe alle ingrediënten in een magimix en draai met het mes tot je fijne kruimels hebt. Doe er een el water (of iets meer) bij en puls tot het deeg pakt en je een deegbal hebt. Draai niet te lang, anders wordt het geen kruimeldeeg maar een veel taaier deeg.
Het kan uiteraard ook met de hand. Doe alle ingrediënten in een kom en werk het snel door elkaar met je vingertoppen tot het een mooi deeg is.
Verpak het deeg in plasticfolie en leg het een uurtje in de koelkast. Half uurtje in de vriezer kan ook.

Verwarm de oven voor tot 200 °C.
Rol het deeg uit op een licht bebloemd werkblad en bekleed hiermee de vorm.
Prik de bodem in met een vork, leg er een stuk bakpapier in met daarop een steunvulling (bonen, rijst, bakbonen).
Bak de bodem 10-12 minuten, verwijder dan de steunvulling en het bakpapier. Bestrijk de bodem met een beetje losgeklopte ei en bak nog 5-8 minuten. Haal uit de oven, snijd het overtollig deeg eraf en zet op een rooster.

Verlaag de temperatuur naar 180 °C.

Bereidingswijze vulling:

Doe een scheutje olijfolie in een flinke koekenpan en verwarm deze op halfhoog vuur. Doe de prei erbij en smoor deze 8-10 minuten tot deze mooi zacht is.

Zet de bodem op een bakplaat en vul deze met de prei.
Klop de eieren, room, nootmuskaat, peper en zout door elkaar en giet dit over de prei. Snijd of kaas in plakjes (of blokjes) en verdeel deze over de taart.
Bak de taart 30-40 minuten tot deze mooi goudbruin is en de vulling gestold.

Serveer warm met een groene salade.







4 opmerkingen:

  1. Ja een heerlijke taart! Ik ga hem zeker ook maken.
    En altijd feest om bij jullie te eten!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Lekker en makkelijk, helemaal iets voor mij ;-)
      En de bodem is top, deze ga ik onthouden, ook voor zoete varianten.
      Leuk om te lezen, wij vinden het ook altijd super leuk als je komt, samen koken, samen eten wat wil een mens nog meer!

      Verwijderen