zaterdag 2 september 2017

Farrosalade met courgette en hazelnoten





Farro, wie kent het niet....
Ik in ieder geval niet, maar gelukkig staat bij het recept wat het is. Farro is een speltachtig graan met een nootachtige smaak en een stevige structuur. Heerlijk in een vegetarische maaltijdsalade als deze.
Nou dan ben ik al om, en als er dan ook nog courgette ingaat, kan het al bijna niet meer mis.
Tussen haakjes staat er bij parelspelt,  en dat is vrij makkelijk te krijgen in de biowinkel, parelgerst zou een goed alternatief zijn.
De parelversie zijn geslepen korrels, waardoor deze makkelijker garen en lichter verteerbaar zijn. Zo leer ik nog eens wat.

Ik hou erg van zulke salades, Evert is er iets minder van maar ja je kunt niet alles hebben. De eerste aanblik is meestal een beetje fronsend, maar bijna altijd is het lekkerder dan verwacht. En altijd wordt er wel een tweede keer opgeschept. Honger maakt rauwe bonen zoet ;-)

Het recept komt uit het boek Cornersmith




Ingrediënten voor 4 personen:

200 g farro (parelspelt), afgespoeld en uitgelekt
2 kleine courgettes, in lange dunne repen (dit gaat heel makkelijk met een mandoline)
½ rode ui, in dunne ringen
6 gedroogde pruimen, zonder pit en fijngehakt
40 ml balsamicoazijn of cherryazijn,
½ tl dijonmosterd
100 ml olijfolie
50 g geroosterde hazelnoten, grof gehakt
hand vol gemengde kruiden, munt, dille, peterselie, grof gekipt of gescheurd
Zout en versgemalen peper

Bereidingswijze:

Kook de farro of parelspelt volgens de aanwijzing op de verpakking, giet af in een zeef en laat uitlekken.

Meng de courgettelinten, ui en pruimen in een kom met een snuf zout om de courgette en ui wat zachter te maken.

Doe de balsamico, mosterd,olie, peper en zout naar smaak in een potje met schroefdeksel. Draai het deksel erop en schud tot het een mooie emulsie is. Dit kan uiteraard ook in een kommetje met een garde.

Voeg de de gare farro met de dressing en de kruiden bij het courgettemengsel en schep alles voorzichtig om. Proef en breng eventueel nog op smaak met zout en peper. Verdeel de salade over borden of op een schaal en bestrooi met de hazelnoten.

  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten