zaterdag 3 juni 2017

Tortilla met opgebakken zwarte bonen





Nu ik dit zo tik denk ik gelijk dit gaat niemand maken, opgebakken zwarte bonen, klinkt niet echt aantrekkelijk....
Maar zwarte bonen zijn heerlijk, het is een van onze favorieten. De witte en bruine bonen kunnen we allemaal wel en dan natuurlijk de kapucijners of liever nog de grauwe erwten. Echte Hollandse bonen en erwten. De zwarte boon wordt veel in de Mexicaanse keuken gegeten, samen met mais of gepureerd al dan niet opgebakken.
Voor dit recept heb ik een blikje bonen gebruikt, je kunt ze ook zelf weken en koken. Dat doe ik ook wel, dan kook ik het hele zakje en verdeel deze dan gekookt over weckpotjes. Dan heb je gelijk een mooie voorraad.
De maïstortilla's heb ik zelf gemaakt volgens dit recept, maar deze kun je natuurlijk ook kopen.

Het recept komt uit het boek: Mexicaans! van Thomasina Miers

Ingrediënten:

600 g gekookte zwarte bonen, afgegoten, kookvocht opgevangen
60 g reuzel, boter of olijfolie
1 witte ui, fijngesnipperd
peper en zout
2 tenen knoflook, fijngehakt
½ chile de árbol, of als je deze niet hebt rode chilipeper, fijngehakt
1 el korianderwortel of steeltjes, fijngehakt
enkele verse laurierblaadjes

Serveren met zure room of dikke yoghurt
50 g oude kaas, verkruimeld of geraspt
vers korianderblad

 Bereidingswijze:

Pureer de bonen met een staafmixer en voeg zoveel kookvocht toe tot het een gladde, tamelijk dikke puree is.

Verhit het vet in een pan met dikke bodem, doe de ui erbij met een flinke snuf zout en peper. Bak de ui zachtjes tot deze mooi zacht en glazig is.
Voeg de knoflook, chili en kruiden toe en bak nog een paar minuten.

Doe de gepureerde bonen erbij en bak ze een paar minuten op middelhoog vuur. Draai dan het vuur laag en bak nog eens een minuut of 8. Blijf roeren anders bakt het aan.
Voeg zo nodig nog wat kookvocht toe, de puree moet smeuïg zijn.
Proef en breng op smaak met zout en peper.

Serveer met zure room of dikke yoghurt, oude kaas en korianderblad.

Lekker als dip met tortillachips of tussen een maïstortilla.




Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen