zaterdag 17 juni 2017

Kofte van de BBQ






Voldoen we aan de voorwaarden ?
Het is zomer (of winter) - Check
Het is mooi weer om buiten te eten - Check
We hebben alle ingrediënten in huis om wat lekkers te maken - Check
We hebben een BBQ - Check
We hebben een leuk recept - Check
We hebben honger… eh trek (Honger hebben ze in de 3e wereld, hoor ik altijd om me heen) - Check

En jawel, we gaan een poging doen om kofte of köfte te maken.
De een zegt, het is Grieks, de ander zegt het is Turks. Het is eigenlijk allebei waar, want het is een vleesgerecht dat in de Balkan en Noord Afrika wordt gegeten.
Vrij vertaald, wordt er een vleesbal mee bedoeld.
Soms worden deze ballen rond gehouden en b.v. in een saus ondergedompeld en soms worden ze een beetje uitgerold zodat het een beetje op een kroket begint te lijken.
Deze kunnen dan aan een grote satéprikker worden geregen, zodat je houvast hebt om ze, eenmaal gereed, lekker op te smikkelen.

We gaan een poging doen om dit laatste model te produceren met als hoofdingrediënt gehakt.
Vaak is dit lamsgehakt maar er kan ook rundergehakt worden gebruikt of half om half.
Er kan genoeg geëxperimenteerd worden met allerlei kruidenmengsel om het net die aparte smaak te geven. Kortom genoeg mogelijkheden maar vaak bestaat het toch uit min of meer dezelfde hoofdingrediënten die je in het Midden-Oosten wel vaker tegenkomt zoals komijn, munt en/of koriander.

Het recept is van internet en naar eigen idee aangepast.

Ingrediënten:

Deze hoeveelheden zijn voor ongeveer 8 stuks, net hoe groot je ze wilt hebben.

350 g lamsgehakt, rundergehakt of half om half.
1 tl paprikapoeder.
1 snufje cayennepeper.
1 tl komijn (zaadjes).
1 teentje knoflook.
1 uitje of sjalotje, fijngesnipperd.
½ ei
1 tl tomatenpuree uit een blikje.
3 el paneermeel of panko.
zout en peper naar smaak.

Bereidingswijze:

Leg eerst een aantal satéprikkers die je wilt gebruiken in een bakje onder water zodat ze vol kunnen trekken met vocht en zodoende niet direct verbranden als ze op de BBQ terecht komen.
Maak ook de BBQ aan, zodat na ongeveer een half uur, de houtskool goed brandt.
Zit er een deksel op de BBQ, zorg dan dat de temperatuur onder het deksel ongeveer 160-180C is.

Zorg dat de gehakt goed koud is, dan verwerkt het makelijker.
Doe de gehakt met de paprikapoeder, cayennepoeder, zout en peper in een kom. Snipper/snij de ui en de knoflook fijn en voeg deze ook toe.
Meng nu alles goed door elkaar.
Voeg nu als laatste het ei en de paneermeel of panko toe aan het mengsel.
Kneedt het geheel goed maar niet te lang zodat het later geen compacte droge stuiterballen worden.

Verdeel het mengsel in 8-10 stukken en maak er een balletje van.
Steek er een prikker doorheen en druk het balletje een beetje plat om de prikker tot een langwerpig geheel. Leg ze in de koelkast tot gebruik. Je kunt dit al ruim van tevoren maken.

Zodra de BBQ op temperatuur is, leg je de koftes op het grillrooster.
Draai de koftes na ongeveer 1,5 minuut per kant en draai ze een kwart slag, zodat ze rondom een mooie grillstreep krijgen en niet te donker worden.


Serveer met tzatziki of een ander lekker sausje tussen een pitabroodje, of gewoon zo als een lekkere snack… Een groene salade erbij voor de vitamientjes.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten