zaterdag 20 mei 2017

Vegetarische bloemkool- kikkererwtencurry


  



Bloemkool, nog niet uit de eigen tuin, sterker nog het staat er nog niet eens in....
Ik heb het wel gezaaid maar het is niet opgekomen, ik denk oud zaad. Daar heb ik wel vaker last van, denk dan altijd kan vast nog wel een jaar, niet dus.
Ik moet dus nieuw zaad kopen, maar dat moet niet te lang meer duren anders hoeft het niet meer. Dan kun je beter plantjes komen, dat scheelt zo een week of wat, maar ook daar zit niet veel schot in.
Bloemkool uit de winkel dus, maar wel een biologische.
Wat te doen met bloemkool, lekker op zijn Hollands, gestoomd met een kerriesausje, gegrild in de oven of in een salade. Maar bloemkool is ook heel geschikt om in een curry te verwerken.
Curry is hier een favoriet, en als deze dan ook nog vegetarisch is dan is dat mooi meegenomen. Maar het belangrijkste is natuurlijk dat het lekker is, nou deze komt in het rijtje van de favorieten. Makkelijk om te maken en ook nog eens snel klaar, nu alleen de eigen bloemkool nog...

Het recept komt uit het boek: 'Eten met familie en vrienden' van Sarah Raven

Ingrediënten 3-4 personen:

4 tenen knoflook, geperst
5 cm gemberwortel, geschild en klein gesneden
3 groene pepers, of naar smaak
2 el neutrale olie
1 ui, fijngesneden
½ tl gemalen zwarte peper
½ tl gemalen kurkuma
½  tl gemalen koriander
1 tl gemalen kardemom
1 tl gemalen komijn
1 blok tomaten 400 gram)
1 middelgrote bloemkool, in gelijkmatige kleine roosjes
1 blik kikkererwten (400 gram)
zout
Verse koriander voor erbij

Bereidingswijze:

Doe de knoflook, gember, groene peper in een blender met ca. 50 ml water en draai dit tot een pasta.

Verhit de olie in een middelgrote pan en bak hierin de ui goudbruin.
Voeg de zwarte peper, kurkuma, kardemom en komijn toe en bak dit 30 seconden mee. Voeg de knoflookpasta en de tomaten toe en roer het goed om.

Doe de bloemkoolroosjes, kikkererwten en een flinke snuf zout toe en breng aan de kook. Leg een deksel op de pan en laat de curry 15-20 minuten zachtjes sudderen tot de bloemkool beetgaar is. Proef en voeg eventueel nog zout toe. Bestrooi de curry met korianderblad en dien op.
Lekker met rijst, flatbread en een schep Griekse yoghurt.




2 opmerkingen:

  1. Ben ik dol op, ook lekker met couscous (kan zelfs bloemkoolcouscous zijn!!)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk om te lezen Gerry!
      Zeker met couscous ook lekker. De bloemkool couscous heb ik nog nooit gemaakt, goed idee voor als we straks omkomen in de eigen bloemkool ;-)

      Verwijderen