zaterdag 27 mei 2017

Salsa van mais en zwarte bonen, lekker voor bij de bbq




We hebben nog wat maïs in de vriezer, en de nieuwe maïs is alweer gezaaid, hoogste tijd om de voorraad op te maken.
Lekker voor een soepje, risotto, koekjes maar ook deze salsa is een goede besteding.
Heerlijk bij de bbq, bij vlees, tortilla's of bij een picknick, multifunctioneel.

Het is het lekkerst om verse mais te koken en de dressing door de warme mais te mengen, zo neemt deze de smaken beter op.
Nu had ik mais uit de vriezer, ik heb deze nog even in kokend water gedaan zodat ik de dressing ook door de warme maïs kon mengen.
Maar de volgende keer ga ik het maken met de maïskolf zo vers van de plant, maar dat kan nog wel even duren....

Het recept komt uit het boek: Mexicaans! van Thomasina Miers




Ingrediënten:

Dressing :
1 teen knoflook
½ jalapeñopeper, fijngehakt
¼ tl gemalen komijn
sap van een halve limoen
2 el lekkere olijfolie
flink gemalen zwarte peper
½ tl grof zeezout

Salsa:
ca. 180 g mais (zelf gekookt of uit blik)
100 g gare zwarte boontjes
4 lente-uitjes, in smalle ringetjes
3 pruimtomaten, ontveld, zonder zaden, grof gesneden
1 handje korianderblad, grof gehakt
1½ jalapeñopeper, fijngehakt (of naar smaak)

Bereidingswijze:

Maak eerst de dressing.
Doe de knoflook, chilipeper, zout en komijn in een vijzel en stamp dit tot een pasta. Voeg het limoensap, olijfolie en zwarte peper toe en meng het door elkaar.
Zet opzij.

Als je verse maïskolf hebt kook deze dan ca. 5 minuten in een pan kokend water. Giet af en snijd de korrels van de kolf als deze nog goed warm is. ze in een kom en giet de dressing erbij. Voeg de overige ingrediënten toe en breng eventueel nog op smaak met zout en peper.

1 opmerking: