zaterdag 11 februari 2017

Venkel met kappertjes en olijven





Ik vind deze tijd van het jaar altijd wat lastig wat groente aangaat. Je begint te verlangen naar het voorjaar en de daarbij behorende groente maar die is er nog niet.
Het is nog kool, pompoen, uien, wortelen, koolraap, spruitjes en ga zo nog maar even door. Is het met dit weer minder erg als wanneer het een mooie heldere dag in en je de vogeltjes weer druk hoort fluiten.
Er ligt genoeg 'zomer' groente zoals courgette en aubergine maar deze komen van zover dat ik ze liever nog niet wil eten.
Venkel is een groente die er een beetje tussenin zit, niet echt winter en niet echt zomer, dus dat is een heerlijke variatie op alle winterkost. Nu nog lekker in een stoofgerecht en straks als het voorjaar echt losbarst lekker in een salalde.

Dit recept komt uit het boek 'Plenty More' van Ottolenghi.




Ingrediƫnten voor 4 personen:

4 middelgrote venkelknollen, stengels eraf gesneden
ca. 3 el olijfolie, plus extra om te besprenkelen
15 flinke knoflooktenen, ongepeld (75 g)
60 ml verjus of 60 ml citroensap met 2 el rode wijnazazijn
1 kleine tomaat, in blokjes van ca. 1 cm (70 g)
250 ml groentebouillon
20 g kappertjes, uitgelekt
30 g lekkere zwarte olijven,
1 el tijmblaadjes, gehakt
1.5 tl fijne suiker
100 g ricotta (optioneel)
1 tl geraspte citroenschil
zout en zwarte peper

Bereidingwijze:

Zet een venkelknol rechtop en snijd deze in plakken van 2 cm dikte, doe dit met alle knollen.
Verwarm een flinke koekenpan (hapjespan) waar een deksel op kan met 2 el olie op halfhoog tot hoog vuur. Doe er ongeveer de helft van de venkel in en bestrooi met een snuf zout en royaal zwarte peper. Bak de venkel 2-3 minuten aan beide kanten tot deze mooi bruin zijn. Schep uit de pan en bak zo alle venkel. Voeg als het nodig is nog wat olie toe.

Doe nu de knoflook in de pan (zonder venkel) met nog een klein beetje olie. Bak de tenen al omscheppend 3 minuten tot deze rondom licht geschroeid zijn. Draai het vuur halfhoog en giet er voorzichtig de verjus bij, laat dit in een paar minuten tot 2 el inkoken.
Voeger  de tomaat, 100 ml bouillon, kappertjes, olijven, tijm, suiker, ¼ tl zout en wat zwarte peper bij. Breng aan de kook en laat dit 2 minuten pruttelen.
Doe de venkel erbij met de overige bouillon, sluit de pan en smoor de venkel ca. 12 minuten. Schep af en toe om tot de venkel botergaar is en de vloeistof licht gebonden is. Misschien moet alles nog een paar minuten zonder deksel inkoken om de saus wat te laten indikken.

Leg de venkel op de borden, schep er wat van de saus over en serveer met een lepel ricotta (naar smaak) en wat versgeraspte citroenschil. Sprenkel er wat lekkere olijfolie over en serveer de venkel warm of op kamertemperatuur.
  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten