vrijdag 28 oktober 2016

Indiase linzensoep met courgette






Het courgetteseizoen is weer bijna voorbij, we hebben nog een enkel courgettetje maar daar is alles mee gezegd. We hebben meestal vier planten en dat is meer dan genoeg. Als je niet optijd plukt is het heel snel te veel. Jong plukken is het advies, je hebt er dan meer nodig voor een recept en ze zijn gewoon veel smakelijker.

Deze soep is een Indiase linzensoep met courgette naar een recept van Madhur Jaffrey. In Engeland ook wel de koningin van de curry's genoemd. Er zijn denk ik twee van haar boeken naar het Nederlands vertaald, een daarvan is geheel vegetarisch. Dit recept komt daaruit.
Heerlijk vonden we het, echt de smaken die horen bij de Indiase keuken. Als ik weer eens in een boekwinkel kom zal ik toch eens kijken of haar boeken er niet bij staan. Deze soep smaakt gewoon naar meer.

Ingrediënten:
2 el olijfolie
4 kruidnagels
1 ui gesnipperd (180 g)
2 tl geraspte verse gemberwortel
1 tl geraspte knoflook
1 tl gemalen korianderzaad
1 tl gemalen komijnzaad
¼ tl chilipoeder, of naar smaak
½ tl geelwortelpoeder
200 g rode linzen (uitgezocht, gewassen en uitgelekt)
1 aardappel, geschild en in blokjes (120 g)
een handvol korianderblad
10-12 verse of diepvries kerrieblaadjes, licht gekneusd 
200 g courgette, in blokjes
1 tl zout, of naar smaak

voor de yoghurtsaus:
2½ dl naturel yoghurt
1 el limoen- of citroensap
45 g koriander, blad en fijne steeltjes
2 verse scherpe groene chilipepers, fijngehakt
¼ tl zout

Bereidingswijze:
Doe de olie in een flinke pan en verhit hem op halfhoog tot hoog vuur. Voeg als de olie heet is de kruidnagels toe en bak deze een paar seconden. Doe de ui erbij en roerbak deze een minuur of  6-7, tot hij begint te kleuren.  Zet het vuur halfhoog voeg gember, knoflook, gemalen koriander, komijn, chilipoeder en geelwortelpoeder toe en bak dit een minuut mee. Giet 1¼ liter water in de pan en voeg de linzen, aardappelblokjes, koriander en kerrieblaadjes toe. Roer goed en breng alles aan de kook. Zet het vuur nu zo laag dat het net kookt, doe het deksel op de pan en laat de soep 40 minuten zachtjes koken.

Voeg de courgetteblokjes en het zout toe aan de soep en breng hem weer aan de kook. Sluit de pan en laat de soep zachtjes 10 minuten koken. Neem van het vuur en laat de soep iets afkoelen. Pureer de soep met een staafmixer of in een blender.
Doe de soep terug in de pan en voeg zoveel water toe tot de soep een mooie dikte heeft. Proef en breng eventueel op smaak met zout.

Maak de yoghurtsaus door alle ingrediënten in een hoge beker te doen, pureer deze glad met een staafmixer. Zet tot gebruik in de koelkast. 

Sprenkel de yoghurtsaus koud of op kamertemperatuur royaal over de soep. 





Geen opmerkingen:

Een reactie posten