zaterdag 30 april 2016

Koekjes met een vleugje gember





Een paar weken geleden kwamen de buren eten, en dan is het leuk om alles zelf te maken dus ook het koekje bij de koffie thee. Een stuk taart kan natuurlijk ook maar als het goed is hebben ze genoeg gegeten en dan is een stuk taart een beetje te veel.
Er staan al wat koekjes op de blog maar iets nieuws uitproberen is natuurlijk veel leuker.
Dus de 'Bakbijbel' van Mary Berry er maar bij gepakt, daar staat vast wel wat in.
Er is een hoofdstuk met koekjes en luxe koekjes en dan ook nog zandgebak en repen. De keuze viel op de gemberkoekjes uit Yorkshire. Snel klaar en lekker knapperig staat er in het recept, dat is wat ik zoek, niet te moeilijk.

Ingrediënten:

100 g boter
1 el golden syrup
350 g zelfrijzend bakmeel
100 g rietsuiker
100 g lichte basterdsuiker
½ tl bakpoeder
1½ tl gemberpoeder 
1 ei, losgeklopt

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 160 °C.
Bekleed 2 bakplaten met bakpapier of een bakmatje

Doe de boter en golden syrup in een klein pannetje en verwarm dit op laag vuur tot de boter gesmolten is.
Meng alle droge ingrediënten in een flinke kom en doe hier het botermengsel en het losgeklopte ei bij.
Roer alles met een pollepel door elkaar en kneed het nog even door met de hand tot het een mooie deegbal is. Voeg als het deeg te droog is een beetje water toe.

Pluk er stukjes deeg vanaf en rol hier balletjes van ter grootte van een walnoot. Verdeel deze met een beetje tussenruimte over de twee bakplaten. Ik had ca. 30 balletjes.


Doe de bakplaten in de oven en bak de koekjes ca. 15-20 minuten tot ze goudbruin zijn. Schep de koekjes van de bakplaten (Heet!) en laat ze op een rooster afkoelen.





4 opmerkingen:

  1. Een mooi koekje!
    Had je ook een dessert gemaakt?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Tuurlijk, een toetje hoort erbij! Ik had het koffieijs gemaakt, de buurman had nog nooit zulk lekker ijs gegeten..... hij heeft het thuis al twee keer gemaakt :-)

      Verwijderen
  2. Leuk blog met mooie foto's! Misschien vind je het leuk om ook eens te kijken op www.dasanderekoek.wordpress.com voor allerhande gebak en koek en broodrecepten met bijzondere meelsoorten. Welkom alvast.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dankjewel Inostrate voor je compliment, altijd leuk.
      Ik heb al even vlug bij 'das andere koek' gekeken, leuk en lekker. Ik ga het eerdaags eens even op mijn gemak bekijken, geloof vast dat er wel wat voor mij tussen staan. Je hoort er nog van!
      Groet,
      Karin

      Verwijderen