zaterdag 29 november 2014

Karameltaart met pecannoten





Een nieuwe bakvorm vraagt om een nieuw recept. Tijdens het zoeken naar soep kwam ik deze taart ook tegen in het boek winter van Yvette van Boven, helemaal voor deze tijd van het jaar.
Het recept is voor een ronde vorm van ø 28 cm, de rechthoekige vorm die ik heb gebruikt is wat inhoud aangaat kleiner. Ik heb nog vier kleine ronde vormpjes van ø 10 cm extra kunnen maken.
Het ging alleen met de kleine vormpjes mis, er lag meer vulling op de bodem van de oven dan dat er in de vormpjes zat. Of het er nu overheen gebubbeld was of door de bodem was gelekt ik weet het niet.
Wat ik wel weet is dat het heel raadzaam is om onder in de oven een leeg bakblik te zetten om eventuele lekkage op te vangen.
Ondanks de lekkage was het een heerlijk taartje.




Ingrediënten deeg:

200 g bloem
100 g suiker
100 g boter
1 ei
snuf zout

Vorm met losse bodem ø24-26 cm of rechthoekig 35x12 cm, ingvet

Bereidingswijze bodem:

Doe alle ingrediënten in een kom en kneed er een deeg van, Je kunt dit ook heel gemakkelijk in een magimix doen.
Wikkel het deeg in huishoudfolie en leg het een uur in de koelkast.

Ingrediënten vulling:

125 g pecannoten, kort geroosterd en afgekoeld
50 g boter
150 g golden syrup
150 g lichtbruine basterdsuiker
50 ml slagroom
3 eieren, losgeklopt

Bereidingswijze taart:

Haal het deeg uit de koelkast en rol het uit op een met bloem bestoven werkblad, bekleed hiermee de ingevette vorm en snij het overtollig e deeg weg.
Doe de boter, golden syrup en de lichtbruine basterd suiker in een pannetje en verwarm dit tot de boter gesmolten is.
Haal van het vuur en doe er de slagroom en de eieren bij, meng het kort met een garde.
Giet de vulling in de beklede taartvorm en verdeel er de pecannoten over.
Zet de taart voorzichtig in het midden van de oven en bak deze ca. 30 minuten tot hij mooi goudbruin ziet.
De vulling zal nog zacht zijn maar deze stijft verder op als de taart afkoelt.
Ook kan de vulling in de oven oppoffen, dit zakt als de taart uit de oven is weer in.

Laat de taart helemaal afkoelen voordat je hem aansnijdt.


8 opmerkingen:

  1. Tjee, wat ziet deze taart er likkebaardend lekker uit. Ik ben gek op pecannoten en op karamel. Dus deze combi ..... *kwijl*

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dankjewel Nell!
      Er zijn twee manieren om er achter te komen of het echt zo is, zelf maken of even langs komen om een stukje te proeven ;-)

      Verwijderen
  2. Geweldig!!! Dank u voor het delen van het recept.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is altijd leuk om te lezen, graag gedaan en bedankt voor uw reactie!

      Verwijderen
  3. Hallo,
    Ik zie nergens op welke stand de oven moet staan?

    Alvast bedankt!
    Groet,
    Lies

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Golden syrup... waar koop je dat of door wat kun je het vervangen?

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Voor de mensen die graag de ovenstand willen weten die mist in het recept, dat is 175 graden (onder- en boven warmte) :)

    BeantwoordenVerwijderen