Menu

zaterdag 17 mei 2014

Boterkoek met kokos en een vleugje chocolade




Wat te doen als je weinig tijd heb maar toch iets wilt bakken voor bij de thee of koffie.
Een cake of boterkoek is denk ik wel het simpelst en snelst, al moet een cake nog wel een uurtje in de oven. Een boterkoek dan maar, die is met een half uurtje wel klaar, dan moet hij natuurlijk nog wel afkoelen.
Eerder heb ik de standaard boterkoek hier al geplaatst, nu een variant met kokos. Normaal maak je op de bovenkant van de koek een patroon met een mes of vork, ik heb dit niet gedaan, ik heb er met gesmolten chocolade een 'patroontje' op gemaakt.
Het ziet leuk maar je proeft er niet zoveel van, ik kreeg al het verzoek om de volgende keer de hele bovenkant te voorzien van chocola. Misschien niet eens zo'n gek idee, chocolade en kokos is toch een heerlijke combinatie.
We vonden de kokosboterkoek heerlijk, een normale boterkoek kan nogal machtig zijn, deze variant is veel droger, zeker voor herhaling vatbaar.

Ingrediƫnten:

250 g roomboter
80 g fijne kristalsuiker
80 g witte basterdsuiker
snufje zout
250 g bloem
200 g kokos
1 ei, losgeklopt
25 g pure chocolade (optioneel)

Boterkoekvorm

Bereidingswijze:

Meng de boter met de twee soorten 
suiker en het zout. Kneed daarna de bloem de kokos en de helft van het losgeklopte ei erdoor tot het een samenhangende deegbal is. Verpak deze in plasticfolie en laat minstens een uur rusten in de koelkast. Ik heb het rusten achterwege gelaten, misschien minder lekker maar wel sneller klaar.....
Druk het deeg uit in de vorm en bestrijk de bovenkant met het overgebleven losgeklopte ei.

Verwarm de oven voor op 200 °C.
Als je de boterkoek na het bakken niet versiert met chocolade dan kun je nu een ruitpratroon maken met een vork of mes.
Bak de boterkoek net onder het midden van de oven, ongeveer 20 minuten tot hij mooi goudbruin is. Zorg ervoor dat de koek niet te donker wordt.
Laat de boterkoek in de vorm afkoelen en verwijder dan de vorm.


Smelt de chocolade au bain marie of in de magnetron en giet dit in een dun straaltje over de afgekoelde boterkoek.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten