maandag 3 maart 2014

Gratin van aardappel en knolselderij




Lekker aardappelgratin, we lusten ze in alle varianten, met melk, room, bouillon, knoflook, ui, venkel, pompoen, kaas het maakt niet uit.
Op zoek naar een recept voor een halve knolselderij kwam ik dit recept tegen, beetje winters dus het kon nog net.
Ik heb er onze eigen truffelaardappelen voor gebruikt, rauw prachtig maar eenmaal gaar was er van de mooie kleur weinig meer over.
Maar de smaak was er niet minder om, een heerlijke gratin. We hadden er rucola bij, ook uit de eigen tuin, alleen de knolselderij kwam bij 'De Lepelaar' vandaan. Wie weet volgend jaar onze eigen knolselderij, het zakje zaad hebben we al, nu de knollen nog.....

Het recept komt uit: Twaalf maanden lekker eten

Ingrediënten:

200 ml kippen- of groentebouillon
200 ml slagroom
1 el verse tijmblaadjes
2 teentjes knoflook, fijngehakt
300 g vastkokende aardappels, geschild
300 g knolselderij, geschild
75 g gruyère kaas, geraspt

lage ovenschaal  (ca. 0.5 l), ingevet

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 200 °C.
Klop in een kom de bouillon, room, tijm en knoflook door elkaar en voeg naar smaak zout en peper toe. Snijd de aardappels en knolselderij in plakje van ca. een halve centimeter dikte.

Leg de helft van de aardappelplakjes in de ovenschaal en bestrooi naar smaak met zout en peper. verdeel hier de helft van de knolselderij over en bestrooi weer met zout en peper. Herhaal deze twee lagen.

Schenk het roommengsel erover en dek de schaal af met aluminiumfolie.
Zet de schaal op het rooster in het midden van de oven en bak de gratin in ca. 40 minuten gaar. Je kunt dit controleren door er met een mesje in te prikken.

Zet de ovengrill aan. Verwijder het aluminiumfolie en verdeel de kaas erover. Schuif de schaal op het rooster ca. 10 minuten onder de grill zodat de kaas mooi goudbruin wordt.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten